Categories
Kirikuaasta

Kirikuaasta: 14. september – Risti ülendamise püha

Peale seda, kui keiser Heraclius pärast võitu pärslaste üle nende poolt röövitud Kristuse risti 3. mail 628. a. tagasi sai, lasi ta viia selle Konstantinoopolisse. Seal leidis sama aasta 14. septembril aset suur võimas protsessioon, mille ees kanti Kristuse risti. See kulges läbi Kuldse Värava ja lõppes Hagia Sophia kiriku juures.

Järgmisel, 629. aastal viis keiser risti tagasi Jeruusalemma, kust pärslased selle 614. a. pärast linna vallutamist ja selle laastamist olid röövinud. Keiser Heraclius kandis isiklikult, alandlikkuse märgisk paljajalu, risti, millel Kristus oli kannatanud, 21. märtsil 629. a. oma õlgadel Hauakirikusse.

Risti ülendamise püha on seotud ka Hauakiriku pühitsemisega Jeruusalemmas, mis leidis aset 13. septembril 335. a. Päev peale seda asetati Kristuse rist pidulikult oma kohale Kolgata mäel.

Pildil: Hauakirik Jeruusalemmas