Categories
Uncategorized

Kirikuaasta: 30. aprill – püha Katariina Sienast

Püha Katariina (Caterina) Sienast sündis Toskaana maakonnas Siena linnas 25. märtsil 1347. aastal. Ta oli peres 24. laps. Juba väikse tüdrukuna said talle osaks visioonid ja ta nägi mitmel korral ka Taevast. Noore neiuna astus ta dominiiklaste kolmandasse ordusse ja elas oma vanemate majas patukahetseja elu ning aitas haigeid. Õige pea hakkas tema ümber kogunema mehi ja naisi, kes tahtsid samuti pühenduda vaimulikule elule.

1374. aastast oli Katariina pihiisaks püha Raymund Capuast (1330 – 1399), kes oli ka hilisem dominiiklaste ordumeister. 1376. aastal nõudis püha Katariina paavst Gregorius XI-lt, et ta tuleks Avignoni pagendusest tagasi Rooma, korraldaks ristisõja Jeruusalemma vabastamiseks ja reformeeriks Kiriku. Kõigi imestuseks pöörduski paavst tagasi Rooma – noor pühak oli saavutanud selle, mida vürstid ja kardinalid ei olnud suutnud.

Pühak õppis alles hilises eas kirjutama, seetõttu on ta enamus oma kirjadest dikteerinud. Samuti on dikteeritud tema raamat „Dialoog Jumala Ettenägevusest”, mis annab edasi pühaku kahekõned Issandaga.

Püha Katariina Sienast suri 29. aprillil 1380. aastal, kandes Kristuse stigmasid. Ta maeti Rooma dominiiklaste Santa Maria sopra di Minerva kirikusse.